Porady dietetyczne

„Potrzeby żywieniowe pacjentów z Miastenią Gravis”

Prawidłowe zasady zdrowego odżywiania odnoszą się tak samo do chorych na miastenię jak i do każdej zdrowej osoby. Jednakże ograniczenia w postaci problemów z żuciem i połykaniem, a także możliwymi interakcjami leków z żywnością wymagają dodatkowego zaangażowania w kwestie żywienia.

Problemy z żuciem i połykaniem są spowodowane męczliwością mięśni, która postępuje w miarę trwania posiłku (mięśnie żuchwy, języka, twarzy). Osłabienie mięśni może również spowodować, że nagłośnia nie zamknie się do końca i kęs trafiający do tchawicy doprowadzi do zakrztuszenia.
Ułatwieniem może być stosowanie się do kilku zasad podczas posiłków:

  • Jeść zawsze w pozycji siedzącej aby zmniejszyć ryzyko zakrztuszenia
  • Porę posiłku dostosowywać do samopoczucia, jeść wtedy, gdy jesteśmy w najlepszej formie
  • Zadbać o półgodzinny odpoczynek przed jedzeniem
  • Zjadać główny posiłek rano, kiedy samopoczucie jest najlepsze
  • Odpoczywać po każdym kęsie
  • Warto przygotować posiłek w postaci małych i miękkich kawałków, wówczas nie będą wymagać długiego i męczącego żucia
  • Picie do posiłków również pomoże zmiękczyć kawałki potrawy
  • Leki mogą powodować działania niepożądane takie jak biegunka, wtedy należy uzupełniać utracone płyny, a także stosować produkty ubogie w błonnik, aby „odciążyć” jelita *
  • Stosowanie sterydów często powoduje problem z zatrzymywaniem wody oraz sodu w organizmie (co również prowadzi do zatrzymania wody), aby tego uniknąć trzeba zrezygnować z dosalania oraz wszystkich produktów przetworzonych zawierających sól **
  • Kolejnym skutkiem stosowania leków sterydowych jest nadmierna utrata potasu z organizmu, dlatego trzeba spożywać produkty bogate w ten składnik ***
  • Wahania apetytu i przyrost masy ciała spowodowany sterydoterapią mogą być trudne do kontrolowania, dlatego bardzo ważne jest zaplanowanie diety i trzymanie się jej
  • Nie można jednakże przejść na dietę niedoborową, każde zaplanowane odchudzanie powinno być skonsultowane z lekarzem
  • Również branie suplementów diety, w tym także mineralno-witaminowych należy konsultować z lekarzem
  • Jedzenie poza domem warto zaplanować wcześniej z uwzględnieniem tego czy w danej restauracji można liczyć na specjalnie dostosowane do wymagań dania
  • Alkohol wchodzi w interakcje z lekami, dlatego jest całkowicie przeciwwskazany! Ale jeśli chodzi o jego wpływ na miastenię ^ – Każdy chory reaguje inaczej na alkohol, niektórym nie zaszkodzą 2 drinki, inni będą się po nich czuli dużo gorzej, warto skonsultować tę sprawę z lekarzem

Proste planowanie oraz stosowanie się do tych kilku zasad może znacznie ułatwić spożywanie posiłków osobom chorym na MG.

 

^ przypis tłumacza

Źródło: Stowarzyszenie Miastenia Gravis Zachodniej Pensylwanii, opublikowane przez Lekarską Radę Doradczą Stowarzyszenia Miastenia Gravis w zachodniej Pensylwanii (Medical Advisory Board of the Myasthenia Gravis Association of Western Pennsylvania), 2009.
Tłumaczenie: Isia
Konsultacje: Dr Magdalena Milewska

 

 

* produkty ubogie w błonnik:

  • oczyszczone produkty zbożowe, takie jak: pieczywo z mąki pszennej (białe), biały ryż, pszenne makarony
  • gotowane warzywa i owoce

** produkty o dużej zawartości soli:

  • produkty kiszone (np. ogórki, kapusta)
  • produkty wędzone (np. ryby)
  • gotowe mieszanki przypraw (np. vegeta, kucharek, ziarenka smaku)
  • kostki rosołowe
  • produkty instant (np. zupki w proszku, gotowe sosy)
  • serki wiejskie
  • sery topione
  • słone przekąski (chipsy, chrupki, sucharki w ziołach)
  • wszystkie bardzo przetworzone produkty, jak konserwy

*** produkty bogate w potas:

  • pomidory (i przetwory takie jak koncentrat pomidorowy)
  • banany
  • pestki dyni (uwaga przy problemach z gryzieniem/połykaniem!)
  • kakao (naturalne, niesłodzone)
  • morele suszone (wysoka zawartość cukru)
  • natka pietruszki

Kategoria:

Skomentuj wpis (0) →